Menu
Samen Slim Bouwen met Erik Groeneweg
Samen Slim Bouwen Erik Groeneweg

Samen Slim Bouwen met Erik Groeneweg

21 mei 2024

Erik Groeneweg is volgend jaar alweer 40 jaar in dienst. Nadat hij in de jaren 80 had gereageerd op een vacature in de krant en een goed gesprek had met de toenmalige financieel directeur is hij gestart als medewerker inkoop in het iconische Groothandelsgebouw. Daarna groeide hij door tot senior inkoper en vervolgens tot teamleider inkoop en after sales.

door Jacob van den Berge

Zoals Erik zich ontwikkelde, zo groeide ook BUVA door tot totaalleverancier voor bouwend Nederland. Toen Erik startte waren er slechts 40 mensen in dienst bij BUVA. Inmiddels werken er bij het bedrijf in Barendrecht, BUVA Composites, onze dorpelfabriek in Middelburg en onze zusterorganisatie Holonite in Tholen meer dan 200 mensen.

Samen Slim Bouwen met Erik Groeneweg
Samen Slim Bouwen

Vaste koers

Erik is erg trots dat in de 40 jaar dat hij werkt voor BUVA niet meer dan drie directeuren heeft gehad. De eerste periode was onder leiding van Joop Eijkenaar die letterlijk het stokje had overgenomen van één van de oprichters, de heer Bubberman. Daarna was er een periode van bijna 20 jaar onder leiding van Rien Wisse en sinds 2023 wordt de strategische koers uitgezet door Peter Laros.

Daarnaast is Erik trots dat hij vanuit zijn ervaring de volgende generatie kan opleiden. Hij is zich enorm bewust dat door nieuwe mensen op te leiden de kennis en ervaring geborgd blijven voor het bedrijf. Het geeft hem veel plezier om nieuwe mensen te zien groeien tot een hun volwaardige potentie. Erik: ‘Het geeft mij gewoon voldoening om mijn collega’s verder te helpen in hun loopbaan.’

BUVA Samen Slim Bouwen

De nieuwe positionering van BUVA is meer een bevestiging hoe er bij BUVA en in dit geval de afdeling inkoop wordt gewerkt. ‘BUVA zit niet in een markt waarbij er een uitvraag gedaan kan worden bij verschillende leveranciers en op basis van het aanbod een keuze gemaakt kan worden. Er wordt een duurzame keuze gemaakt om samen te werken met een leverancier zodat er een strategisch partnership met toegevoegde waarde ontstaat’, vertelt hij.

‘Door het creëren van een stabiele relatie met leveranciers, kunnen de klanten van BUVA middels dit partnerschap optimaal bediend worden. Leveranciers waarmee wij al een jarenlange samenwerking hebben zijn onder andere Winkhaus en Dieckmann. Met deze partijen werken wij al meer dan 30 jaar samen’, aldus Erik.

Samen Slim Bouwen met Erik Groeneweg
meerpuntssluitingen voor houten deuren

Vooruitstrevende productinnovaties in het DNA

‘Een mooi voorbeeld is dat wij 30 jaar geleden met Winkhaus zijn begonnen met meerpuntssluitingen. BUVA was de eerste leverancier in Nederland die een SKG goedgekeurde meerpuntssluiting had die voldeed aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.’ Dat was de bekende 6/7000 serie die nog steeds geleverd wordt maar nu langzamerhand vervangen gaat worden door de MultiFin. De nieuwe MultiFin meerpuntssluitingen worden geleverd met de in eigen huis ontwikkelde nastelbare MidLine+ midden sluitkom en de nieuwe Tolerante+ bijzet sluitkommen. ‘De stelbaarheid is enorm belangrijk voor de timmerindustrie’, vertelt de teamleider inkoop.

‘Samen met onze partner Dieckmann hebben wij ook veiligheidsbeslag met kerntrek in de markt geïntroduceerd. BUVA heeft hierin een eigen productlijn waarin wij al jaren succesvol zijn. Daarnaast heeft BUVA reeds in de jaren tachtig een eigen product in de markt gezet het BUVALUX Extra binnendeurbeslag. Dit hebben wij al 50 jaar in het assortiment en wordt nog steeds geleverd aan de binnendeurenindustrie.’

Als laatste noemt Erik de ontwikkeling van het scharnier de AtlasInside. ‘Ik vind dat zelf een van de allermooiste ontwikkelingen’, aldus Erik. ‘BUVA was zo innovatief om als niet-scharnierenproducent een SKG scharnier te ontwikkelen zonder een anti-inbraakpen, waarmee timmerfabrieken en aannemers veel tijd besparen.’ Erik gelooft dat de nieuwe strategische richting de juiste is ‘omdat je met strategisch sterke partners tot het beste resultaat komt.’