Gezond binnenklimaat net zo belangrijk als voeding en beweging
10 aug 2022Steeds meer woningen worden goed geïsoleerd om te besparen op het energieverbruik. Een goede ontwikkeling, maar isolatie verhoogt de luchtdichtheid in een huis waardoor frisse lucht niet meer vanzelfsprekend is.
De meeste woningen waren vroeger niet goed geïsoleerd, waardoor tocht via de kozijnen, muren en vloeren makkelijk naar binnen kon. Steeds meer woningen worden goed geïsoleerd om te besparen op het energieverbruik. Een goede ontwikkeling, maar isolatie verhoogt de luchtdichtheid in een huis waardoor frisse lucht niet meer vanzelfsprekend is.
Zonder frisse lucht kan het vochtgehalte en de hoeveelheid schadelijke stoffen in huis behoorlijk oplopen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid van bewoners. Met name in de laatste jaren is ventileren voor een gezond binnenklimaat steeds belangrijker geworden. We zitten gemiddeld 90% van onze tijd binnen. Daarom wordt ook wel gezegd dat een gezond binnenklimaat net zo belangrijk is als gezonde voeding en bewegen.
Strengere eisen rondom het ventileren van een woning
Er zijn steeds meer eisen rondom het ventileren van een woning. Op 1 januari 2021 is de BENG wetgeving in werking getreden. Hierin zijn alle bestaande ventilatiesystemen opnieuw beoordeeld op basis van energiezuinigheid. In de praktijk komt het erop neer dat er altijd wordt gekozen voor vraaggestuurd ventileren en/of ventileren met warmteterugwinning. Dat zijn de ventilatiesystemen type C en D. Op deze manier wordt met zo min mogelijk energie een gezonde woning gecreëerd.
Voor elke situatie een ventilatiesysteem
Projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen moeten niet alleen rekening houden met de huidige eisen rondom ventilatie, maar ook met de eisen uit het Energieakkoord en de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Dat bekent dat ze al in een vrij vroeg stadium van een project een keuze moeten maken welk type ventilatie geschikt is.
Om aan alle voorwaarden rondom ventilatie te voldoen, heeft BUVA een compleet productaanbod om u als klant zo goed mogelijk te adviseren. Steven van den Bergh, productmanager bij BUVA, vertelt hier graag meer over. ‘Elk type ventilatiesysteem heeft voor- en nadelen. Omdat we zowel type C en D leveren, kunnen we u eerlijk adviseren over welk systeem het best bij uw project past.’
Advies op maat voor elk project
‘Onze vaste klanten weten vaak wat ze nodig hebben en bestellen dat direct bij ons. Voor een projectontwikkelaar of woningbouwvereniging kan het nog onduidelijk zijn hoe iets er precies komt uit te zien voordat de woning gerenoveerd of gebouwd wordt.
Voor deze klanten hebben we een afdeling projectbegeleiding, die het project samen met de klant volledig kan uitwerken. Wanneer nodig, komen we op locatie langs en kijken we welk systeem het best past bij het project. Ook geven we trainingen aan installateurs over hoe ze onze producten kunnen installeren. Maar vaak is de installatie vanzelfsprekend.’
Inspelen op de vraag van de markt
‘BUVA heeft een eigen ontwikkelingsafdeling. Daardoor kunnen we makkelijk en snel ventilatiesystemen ontwikkelen waar de markt op dat moment behoefte aan heeft. Zo hebben we veel tijd en energie geïnvesteerd om een draadloze WTW-unit te ontwikkelen.
Onze draadloze bedieningen en sensoren hebben even goed bereik als een bedraad systeem. Ook hoeven er tussendoor geen repeaters geplaatst te worden om het signaal te versterken. De luchtkwaliteit is optimaal en het energieverbruik minimaal.’
Tevreden klanten én bewoners
‘Onze producten werken gewoon heel goed, dat is voor ons een minimale vereiste. Daardoor hebben we veel tijd om in te zetten op ondersteuning. We investeren graag in langdurige relaties. Zo hebben we niet alleen tevreden klanten, maar ook tevreden bewoners. Vervuilde stoffen blijven door de ventilatiesystemen van BUVA niet in een woning zitten, waardoor bewoners fijn kunnen leven in een gezond binnenklimaat. En daar doen we het uiteindelijk voor.’